GRATIS VERZENDING BOVEN €50 IN NL & ALTIJD PLASTICVRIJ VERPAKT


BLOG #1 VET GOEIE TIP BIJ DROGE HANDEN


In deze tijd van het coronavirus is hygiëne extra belangrijk. Iedereen wast z’n handen kapot. Letterlijk! Als zeepmaker krijg ik plotseling veel vragen: wat is zeep eigenlijk? Hoe wordt zeep gemaakt? En waarom krijg je er droge handen van?

Wat is zeep?
Zeep wordt gemaakt van vet, loogkristallen en water. Meer hoeft een stuk zeep niet te bevatten. Een zeepmaker lost de loogkristallen op in water. Als dit loogwater op de juiste manier gemengd wordt met vet, vindt er een chemische reactie plaats en transformeert het tot zeep. Bij dit proces ontstaat ook glycerine. Glycerine is een natuurlijke vochtinbrenger en is verzachtend voor de huid: een heel waardevol product.

Hoe werkt zeep?
Zeep bestaat uit verschillende zeepmoleculen die allemaal een kop en een staart hebben. De kop houdt van water. De staart van de zeepmolecuul is ‘bang’ voor water. Als zeep in vuil water komt, bijvoorbeeld bij het wassen van je handen, steken de zeepmoleculen hun staarten in het vuil en houden dat vuil vast om zo bij het water weg te blijven. Komt er vervolgens water overheen dan wordt het vuil samen met de zeep weggespoeld. Et voilà, schone handen!Welke vetten worden gebruikt om zeep te maken?
Je kunt alle soorten vet en olie ‘verzepen’, zolang ze maar uit vetzuren bestaan. Traditioneel werden olijfolie en dierlijk vet verzeept. Tegenwoordig is palmolie erg gewild bij zeepmakers. Dat komt vooral doordat palmolie goedkoop is, maar het is ook één van de grootste bedreigingen van het regenwoud. Goede zeep is prima te maken zonder palmolie en veel ambachtelijke zeepmakers doen dit gelukkig ook. Ze gebruiken bijvoorbeeld olijfolie of kokosolie.

Wat is het verschil tussen fabriekszeep en handgemaakte zeep?
Naast een andere selectie van ingrediënten, wordt fabriekszeep op een andere manier gemaakt. Het wordt vaak gekookt omdat de zeep dan snel klaar is. Een kleinere zeepmaker heeft als voordeel dat de koude methode kan worden gebruikt. Hierbij worden de ingrediënten nauwelijks verwarmd en daardoor blijven de goede eigenschappen ervan bewaard. Daarnaast wordt bij fabriekszeep de glycerine vaak afgeroomd en in andere producten gestopt, in vocht inbrengende crèmes bijvoorbeeld. Ambachtelijke zeepmakers romen niets af, hun zepen zitten bomvol natuurlijke glycerine. Dus wil je geen droge handen? Dan was je je handen het beste met ambachtelijk gemaakte zeep.